Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ - ΑΚΟΡΕΣΤΕΣ - ΑΚΥΚΛΕΣ - ΚΥΚΛΙΚΕΣ -
ΙΣΟΚΥΚΛΙΚΕΣ - ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΕΣ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΚΥΚΛΙΚΗ ΑΚΟΡΕΣΤΗ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΑΚΟΡΕΣΤΗ ΑΚΥΚΛΗ
ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ
ΑΡΩΜΑΤΚΗ ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΗ
ΑΡΩΜΑΤΚΗ ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΗ
ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ
ΑΡΩΜΑΤΚΗ ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΗ





EIΣΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ


ΟΡΓΑΝΙΚΗ  ΧΗΜΕΙΑ

Εισαγωγή
Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της χημείας, ο οποίος εξετάζει τις ενώσεις που περιέχουν στο μόριό τους  C (άνθρακα)   εκτός από το  CO2 , το CO και τα  CO3-2 . Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται οργανικές ενώσεις.
Ο όρος εμφανίσθηκε στα τέλη του ΙΗ αιώνα με διαφορετικό από το σημερινό του περιεχόμενο. Αφορούσε τις ενώσεις οι οποίες προέρχονται γενικά από φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς σε αντίθεση με τις ανόργανες ενώσεις οι οποίες προέρχονται από ορυκτά.
Σύμφωνα με την θεωρία της εποχής (βιταλισμός), οι ενώσεις αυτές δεν ακολουθούσαν τους νόμους της ανόργανης χημείας και η σύνθεση τους ήταν δυνατή μόνο με την βοήθεια μιας άγνωστης «ζωτικής δύναμης» (vis vitalis) την οποία διέθεταν αποκλειστικά τα ζωντανά κύτταρα. Κατά συνέπεια η σύνθεση τους στο εργαστήριο ήταν αδύνατη.

Η θεωρία αυτή, και επομένως και ο διαχωρισμός των ενώσεων σε ανόργανες και οργανικές ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους, ξεπεράστηκε οριστικά το 1828 όταν ο  Wöhler  παρασκεύασε συνθετικά από ανόργανες ενώσεις, ουρία, μια οργανική ένωση η οποία απεκκρίνεται από ζωικούς οργανισμούς.








H άποψη επομένως ότι οι οργανικές ενώσεις παράγονται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς έπαψε να υφίσταται. 
Σήμερα πολλές κατηγορίες οργανικών ενώσεων παρασκευάζονται συνθετικά όπως τρόφιμα, φάρμακα, εντομοκτόνα, πλαστικά, ελαστικά, χρώματα, υφάσματα κ.ά.
Παρόλα αυτά ο ιστορικός πλέον διαχωρισμός των χημικών ενώσεων σε ανόργανες και οργανικές διατηρείται για πρακτικούς λόγους, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ενώσεων του C. Πράγματι, ο αριθμός των ενώσεων του C είναι πρακτικά απεριόριστος, αυξάνεται αλματωδώς και υπολογίζεται σήμερα σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ενώσεις. Για λόγους σύγκρισης σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ενώσεων όλων των άλλων στοιχείων μαζί εκφράζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια.

Η ιδιαιτερότητα του C έναντι όλων των άλλων στοιχείων, η οποία του επιτρέπει να φτιάχνει την μεγαλύτερη ποικιλία ενώσεων από κάθε άλλο στοιχείο, οφείλεται στην ηλεκτρονική του δομή. Ο C με ατομικό αριθμό Ζ = 6 είναι στοιχείο της IVΑ (ή 14) ομάδας της Δεύτερης περιόδου του περιοδικού πίνακα, έχει ηλεκτρονική δομή Κ=2, L=4 και επομένως διαθέτει τέσσερα ηλεκτρόνια σθένους. Το γεγονός αυτό του επιτρέπει :
α. Να ενώνεται με τέσσερις ομοιοπολικούς δεσμούς με άλλα άτομα C και να σχηματίζει ανθρακικές αλυσίδες (κορεσμένες ή ακόρεστες, ευθείες ή διακλαδισμένες, άκυκλες ή κυκλικές) το μήκος των οποίων μπορεί να αριθμεί δεκάδες δισεκατομμύρια άτομα C (DNA)
β. Να σχηματίζει ομοιοπολικούς δεσμούς (απλούς, διπλούς, τριπλούς) με άτομα άλλων στοιχείων (Η, Ο, Ν, S, P κ. ά.) με αποτέλεσμα την εισαγωγή στα οργανικά μόρια μεγάλου αριθμού χαρακτηριστικών ομάδων.
γ. Οι ενώσεις να εμφανίζουν το φαινόμενο της ισομέρειας, συντακτικής (αλυσίδας, θέσεως δεσμού ή στοιχείου, ομόλογης σειράς) και στερεοϊσομέρειας .

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

κορωνίδα των Επιστημών, θαυματουργή Χημεία,
που μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια,
μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις από την ατιμία,

να βρεις ερωτικούς παλμούς και

στην καρδιά την άδεια;
Κωστής Παλαμάς

ΠΙΝΑΚΑΣ Ar


Πίνακας σχετικών ατομικών μαζών
ΟΝΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ
ΣΥΜΒΟΛΟ
Αr
ΑΖΩΤΟ
Ν
14
ΑΝΘΡΑΚΑΣ
C
12
ΑΡΓΙΛΙΟ
Al
27
ΑΡΓΟ
Ar
40
ΑΡΓΥΡΟΣ
Ag
108
ΑΡΣΕΝΙΚΟ
As
75
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Ca
40
BAΡΙΟ
Βa
137
ΒΟΡΙΟ
B
11
ΒΡΟΜΙΟ
Br
80
ΗΛΙΟ
He
4
ΘΕΙΟ
S
32
ΙΩΔΙΟ
I
127
ΚΑΛΙΟ
K
39
ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΣ
Sn
119
ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΟΣ
Pt
195
MAΓΓΑΝΙΟ
Mn
55
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Mg
24
ΜΟΛΥΒΔΟΣ
Pb
207
ΝΑΤΡΙΟ
Na
23
ΝΕΟ
Ne
20
ΝΙΚΕΛΙΟ
Ni
59
OΞΥΓΟΝΟ
Ο
16
ΠΥΡΙΤΙΟ
Si
28
ΣΙΔΗΡΟΣ
Fe
56
ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Hg
200
ΥΔΡΟΓΟΝΟ
H
1
ΦΘΟΡΙΟ
F
19
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
P
31
XAΛΚΟΣ
Cu
63,5
ΧΛΩΡΙΟ
Cl
35,5
ΧΡΥΣΟΣ
Au
197
ΧΡΩΜΙΟ
Cr
52
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Zn
65

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Η ΔΙΑΠΡΕΠΕΣΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.


Η Μαρί Κιουρί είναι πέραν αμφιβολίας η διαπρεπέστερη γυναίκα επιστήμονας όλων των εποχών. Η πρωτεργάτρια της έρευνας για τη ραδιενέργεια ήταν μια παθιασμένη ερευνήτρια, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που είδε ποτέ ο κόσμος.
Τα δύο βραβεία Νόμπελ το αποδεικνύουν άλλωστε αυτό με τον πλέον περίτρανο τρόπο!
Η ζωή της σημαδεύτηκε από μια σειρά πρωτιές, τις οποίες και θα δούμε παρακάτω.
Η επιστήμονας λοιπόν που ανακάλυψε μια σειρά από ραδιενεργά στοιχεία, όπως το Πολώνιο και το Ράδιο, και συνέβαλε αποφασιστικά στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, έμελλε να περάσει στην ιστορία της επιστήμης ως η μόνη γυναίκα που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ σε δύο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, τη Φυσική και τη Χημεία...

Πρώτα χρόνια
Η Μαρία Σκλοντόφσκα (ευρέως γνωστή ως Μαρί Κιουρί) γεννιέται στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 7 Νοεμβρίου 1867 ως το νεότερο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας δασκάλων. Η μικρή Μαρί έδειξε από νωρίς την κλίση της στα μαθηματικά και τη φυσική, ακολουθώντας σε αυτό την αγάπη του πατέρα της για τις επιστήμες.
Οι άριστες επιδόσεις της στο σχολείο και ο ασίγαστος νους της έδιναν χαρά στους γονείς της, μέχρι να χτυπήσει η τραγωδία την οικογένεια: η Κιουρί θα χάσει τη μητέρα της από φυματίωση στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών.
Κορυφαία μαθήτρια και στα γυμνασιακά της χρόνια, η Κιουρί δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, καθώς μόνο αγόρια γίνονταν δεκτά. Συνέχισε βέβαια τη μάθηση στο «κρυφό σχολειό» της πόλης, μια εκπαιδευτική δομή που δρούσε υπογείως και σε πλήρη μυστικότητα.
Τόσο η Μαρί όσο και η αδερφή της, Μπρόνια, ονειρεύονταν να φύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν κανονική πανεπιστημιακή μόρφωση, η οικονομική κατάσταση όμως της οικογένειας το απαγόρευε. Απτόητες οι δύο αδερφές, έκαναν μια συμφωνία για να επωφεληθούν αμοιβαία: η Μαρί θα έπιανε δουλειά για να στηρίξει την Μπρόνια όσο ήταν ακόμα στο σχολείο και μόλις η μικρότερη αδερφή ενηλικιωνόταν θα ανταπέδιδε τη χάρη στη Μαρί. Για τα επόμενα 5 χρόνια λοιπόν, η Μαρί θα απασχολούταν ως οικοδιδάσκαλος, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο της στη μελέτη της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών.

Άφιξη στο Παρίσι
Το 1891, η Κιουρί έφτανε επιτέλους στο πολυπόθητο Παρίσι. Πρώτος σταθμός, η Σορβόννη. Αφιερώθηκε με όλες της τις δυνάμεις στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα, με την προσήλωσή της να έχει ωστόσο προσωπικό κόστος για την ίδια: με τα πενιχρά οικονομικά της, η Μαρί επιβίωνε με βουτυρωμένο ψωμί και τσάι, με την κακή διατροφή να της δημιουργεί συχνά προβλήματα υγείας.
Τίποτα δεν μπορούσε ωστόσο να την καταβάλει. Το 1893 θα ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη φυσική, ενώ ο επόμενος χρόνος θα της φέρει άλλο ένα πτυχίο, αυτή τη φορά στα μαθηματικά. Την ίδια εποχή, θα πάρει μια χρηματοδότηση για να ερευνήσει μια σειρά από διαφορετικούς τύπους χάλυβα και τις μαγνητικές τους ιδιότητες.
Η Κιουρί χρειαζόταν πλέον ένα εργαστήριο για τις έρευνές της και ένας συνάδελφος θα τη σύστηνε στον γάλλο φυσικό Πιερ Κιουρί. Ο έρωτας θα χτυπούσε κατακούτελα το νεαρό ζευγάρι, το οποίο θα έμενε στην Ιστορία ως εκρηκτικό επιστημονικό ντουέτο!

Τα χρόνια των ανακαλύψεων
Ο Πιερ και η Μαρί Κιουρί ήταν αμφότεροι ταγμένοι επιστήμονες και εντελώς αφιερωμένοι ο ένας στον άλλο. Αρχικά μάλιστα εργάζονταν σε διαφορετικά projects, με τη Μαρί να γοητεύεται από τη δουλειά του Ανρί Μπεκερέλ, του γάλλου φυσικού που είχε ανακαλύψει ότι το ουράνιο ανέδιδε ακτίνες, ασθενέστερες μάλιστα από τις ακτίνες Χ του Ρέντγκεν.
Η Κιουρί θα πήγαινε το έργο του Μπεκερέλ μερικά επίπεδα παραπάνω, διεξάγοντας πλέον τα δικά της πειράματα. Θα ανακάλυπτε λοιπόν ότι οι ακτίνες παρέμεναν σταθερές παρά τη μορφή ή την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ουράνιο. Το θεωρητικό της μοντέλο υποδείκνυε ότι οι ακτίνες προέρχονταν από την ατομική δομή του στοιχείου, μια επαναστατική επιστημονική υπόθεση που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη της πυρηνικής φυσικής. Για να περιγράψει το φαινόμενο που είχε διαπιστώσει, η Κιουρί θα χρησιμοποιούσε τον όρο «ραδιενέργεια».
Η Μαρί και ο Πιερ θα αποκτούσαν μια κόρη το 1897, την Ιρέν, γεγονός που δεν στάθηκε φυσικά εμπόδιο στο ερευνητικό τους έργο. Την ίδια εποχή μάλιστα ο Πιερ θα βάλει κατά μέρος τις δικές του επιστημονικές μελέτες για να βοηθήσει τη Μαρί στην περαιτέρω εξερεύνηση αυτού του καινοφανούς φαινομένου που η σύζυγός του είχε ονομάσει κομψά «ραδιενέργεια».
Πειραματιζόμενο με διάφορα ορυκτά, το φοβερό και τρομερό ντουέτο θα ανακάλυπτε ένα νέο ραδιενεργό στοιχείο το 1898. Το ονόμασαν «Πολώνιο», από τη γενέτειρα της Μαρί, την Πολωνία. Την ίδια εποχή θα ανίχνευαν την παρουσία ενός ακόμη ραδιενεργού υλικού, το οποίο αποκάλεσαν «Ράδιο».
Το 1902, το ζεύγος Κιουρί ανακοίνωσε ότι είχε παράγει στο εργαστήριο ένα δέκατο του γραμμαρίου καθαρό Ράδιο, αναγορεύοντας την ύπαρξή του ως ένα ιδιαίτερο χημικό στοιχείο.

Επιστημονική διασημότητα
Η Μαρί Κιουρί έγραψε Ιστορία το 1903, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβευόταν ποτέ με Νόμπελ (Φυσικής). Μοιράστηκε βέβαια τον ιδιαίτερα τιμητικό έπαινο με τον σύζυγό της Πιερ και τον Ανρί Μπεκερέλ για τη συνολική συνεισφορά τους στην ανακάλυψη της ραδιενέργειας.
Με τη βράβευση, το ζεύγος Κιουρί απέκτησε διεθνή φήμη για τα επιστημονικά του επιτεύγματα, την ίδια στιγμή που χρησιμοποίησε το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό που συνόδευε το Νόμπελ για να επεκτείνει την ερευνητική του δραστηριότητα. Ο επόμενος χρόνος θα σημαδευτεί από ένα χαρμόσυνο γεγονός για το ευτυχισμένο ζεύγος: θα υποδεχτούν τη δεύτερη κόρη τους, Ιβ.
Το 1906 θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για τη Μαρί, αφού θα χάσει τον σύντροφο της ζωής της και μόνιμο συνεργάτη της: ο Πιερ θα σκοτωνόταν στο Παρίσι όταν τον παρέσυρε διερχόμενη άμαξα. Παρά το συντριπτικό πένθος της, η Μαρί δεν θα το βάλει κάτω και σύντομα θα πάρει τη θέση του στη Σορβόννη, γινόμενη μάλιστα η πρώτη γυναίκα καθηγητής του περίφημου πανεπιστημίου.
Η φήμη της Κιουρί έμελλε ωστόσο να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο, όταν θα της απονεμόταν άλλη μια σημαντική τιμή το 1911: το βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία! Οι ανακαλύψεις του Ραδίου και του Πολωνίου της εξασφάλισαν άλλο ένα βραβείο, γινόμενη έτσι ο πρώτος επιστήμονας στα χρονικά που κέρδιζε δύο βραβεία Νόμπελ. Παρά το γεγονός βέβαια ότι το βραβείο τής απονεμήθηκε για τη δική της ερευνητική δουλειά, η Κιουρί δεν παρέλειψε στον λόγο που εκφώνησε να αποτίσει φόρο τιμής στον πολυαγαπημένο της σύζυγο.

Εκτόξευση στη δόξα
Η φήμη της Κιουρί είχε αγγίξει πλέον ταβάνι. Θα ένωνε τις δυνάμεις της με άλλους περίφημους επιστήμονες της εποχής, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μαξ Πλανκ, στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο φυσικής, το οποίο διοργανώθηκε ακριβώς για να συζητηθούν οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις που τράνταζαν πλέον συθέμελα πολλούς τομείς της επιστήμης.
Η Κιουρί έμελλε βέβαια να γευτεί και την πικρή πλευρά της διασημότητας, όταν το 1911 έγινε γνωστός ο δεσμός της με τον πρώην μαθητή του συζύγου της. Διασύρθηκε και χλευάστηκε από τον περιοδικό Τύπο ως «αντροχωρίστρα» (ο δεσμός της ήταν παντρεμένος), με τα σκανδαλοθηρικά έντυπα της εποχής να ξετρυπώνουν σκανδαλιστικές λεπτομέρειες για τη δύο φορές Νομπελίστα.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος το 1914, η Κιουρί άφησε αμέσως το ερευνητικό της έργο και αφιέρωσε τον χρόνο και τις πηγές της στους πολεμικούς σκοπούς. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη φορητών τομογράφων για το πεδίο της μάχης, με τα ιατρικά αυτά ακτινολογικά οχήματα να μένουν γνωστά ως «Μικρές Κιουρί».
Μετά τον πόλεμο, η Κιουρί χρησιμοποίησε τη φήμη της για να προάγει τις έρευνές της. Επισκέφτηκε τις ΗΠΑ δύο φορές -το 1921 και το 1929-, για να συγκεντρώσει κονδύλια ώστε να προμηθευτεί Ράδιο και να ιδρύσει ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τη ραδιενέργεια στη Βαρσοβία.

Τελευταία περίοδος και κληρονομιά
Όλα αυτά τα χρόνια που πειραματιζόταν με τα ραδιενεργά υλικά θα άφηναν το στίγμα τους στην υγεία της Κιουρί, η οποία τριγύριζε μάλιστα παντού με δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν Ράδιο. Το 1934 λοιπόν η διαπρεπής επιστήμονας θα περνούσε την πόρτα σανατορίου της Γαλλίας, για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Δεν θα έβγαινε ωστόσο ποτέ από κει, καταλήγοντας στις 4 Ιουλίου 1934 από αναιμία, η οποία είχε προκληθεί από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.
Η Κιουρί έκανε μια σειρά από κολοσσιαίες επιστημονικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια της ζωής της, γεγονός που θα την αναγόρευε στην κορυφαία γυναίκα επιστήμονα όλων των εποχών, εξασφαλίζοντάς της τόνους επαίνων και βραβείων, που δεν θα σταματούσαν με τον θάνατό της.
Το 1995, τα απομεινάρια της Κιουρί και του συζύγου της θα μεταφέρονταν στο Πάνθεο του Παρισιού, τον τελικό τόπο ανάπαυσης για τα μεγαλύτερα μυαλά της Γαλλίας. Η Κιουρί είναι μάλιστα η πρώτη (και η μόνη) γυναίκα που αναπαύεται στο Πάνθεο.
Η λατρεία που είχε στην επιστήμη δεν πέθανε βέβαια μαζί της: η κόρη της, Ιρέν Κιουρί, ακολούθησε τα βήματα της επιφανούς μητέρας της, κερδίζοντας το Νόμπελ Χημείας το 1935. Και όμοια με τους γονείς της, μοιράστηκε την τιμή με τον σύζυγό της, για τη δουλειά τους στη σύνθεση νέων ραδιοενεργών στοιχείων!

Η διαπρεπέστερη γυναίκα επιστήμονας άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία περιέβαλλε σε όλο της τον βίο την επιστήμη...