Αλκοολούχα ποτά
Ορισμός

Τα
αλκοολούχα ποτά ονομάζονται, επίσης, και οινοπνευματώδη , και λαϊκότερα, σπίρτα (από παραφθορά της λατινικής
λέξεως spirit = οινόπνευμα).
Τύποι αλκοολούχων ποτών
Τα
αλκοολούχα ποτά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, διακρίνονται σε τρεις
μεγάλες κατηγορίες:
1.
Με ζύμωση

Κατά την παραγωγή μηλίτη, χρησιμοποιούνται μήλα.

Η μπύρα και στην ελληνική ζύθος, παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης και αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη και ο λυκίσκος ο οποίος προστίθεται για γεύση.
2.

Κατά τη διαδικασία αυτή, το νερό και το αλκοόλ διαχωρίζονται με βρασμό που έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ.
Τα ενισχυμένα κρασιά (όπως το sherry και το port) είναι κρασιά στα οποία έχει προστεθεί απόσταγμα έχοντας σαν αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (15% και πάνω για το sherry, 20% για το port).
3.
Ηδύποτα

Τα
ποτά αυτού του τύπου είναι εξ ολοκλήρου τεχνητής παρασκευής. Αναμιγνύονται
προϋπολογισμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (τις περισσότερες
φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος
αυτού του τύπου ποτών είναι τα διαφόρων τύπων λικέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου