Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ


Αλκοολούχα ποτά

Ορισμός

"Αλκοολούχο ποτό" ονομάζεται το ποτό που περιέχει αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης σε οποιοδήποτε ποσοστό και το οποίο έχει προέλθει είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την επεξεργασία.

Τα αλκοολούχα ποτά ονομάζονται, επίσης, και οινοπνευματώδη ,  και λαϊκότερα, σπίρτα (από παραφθορά της λατινικής λέξεως spirit = οινόπνευμα).

Τύποι αλκοολούχων ποτών

Τα αλκοολούχα ποτά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1.   Με ζύμωση

Παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχου πρώτης ύλης.  Τυπικοί εκπρόσωποι αυτού του τύπου ποτών είναι το κρασί και ο ζύθος (μπίρα). Ως συνέπεια του τρόπου παρασκευής τους, δεν έχουν την δυνατότητα να ανέβουν σε περιεκτικότητα άνω των 18 αλκοολικών βαθμών (σε υψηλότερες περιεκτικότητες αναστέλλεται η δράση των μυκήτων που προκαλούν την ζύμωση).

Διαφορετικά φρούτα σημαίνει διαφορετικά  ποτά.

Κατά την οινοποίηση, η ζύμη ενεργεί με τα σάκχαρα που περιέχουν τα σταφύλια. Τα διαφορετικά είδη σταφυλιών και ο χρόνος παραμονής δίνουν διαφορετική γεύση και χρώματα στα κρασιά.

Κατά την παραγωγή μηλίτη, χρησιμοποιούνται μήλα.



Η μπύρα και στην ελληνική ζύθος,  παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης και αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη και ο λυκίσκος  ο οποίος  προστίθεται  για γεύση.




2.   Με απόσταξη

Σε αυτό τον τύπο ποτών η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή, τον αποστακτήρα (κοινώς αποκαλούμενο "καζάνι"). Με τη διαδικασία αυτή παράγεται το τσίπουρο, το ούζο, η βότκα, το ουίσκι, το τζιν, η βότκα, το κονιάκ, το ρούμι που συνήθως περιέχουν 40% καθαρού αλκοόλ.

Κατά τη διαδικασία αυτή, το νερό και το αλκοόλ διαχωρίζονται με βρασμό που έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ.

Τα ενισχυμένα κρασιά (όπως το sherry και το port) είναι κρασιά στα οποία έχει προστεθεί απόσταγμα έχοντας σαν αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (15% και πάνω για το sherry, 20% για το port).

3.   Ηδύποτα

Τα ποτά αυτού του τύπου είναι εξ ολοκλήρου τεχνητής παρασκευής. Αναμιγνύονται προϋπολογισμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (τις περισσότερες φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του τύπου ποτών είναι τα διαφόρων τύπων λικέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου