ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ


από
προηγούμενες ζυθοποιήσεις, που παρέμεναν στο εσωτερικό των δοχείων που
χρησιμοποιούσαν για αυτή την δουλειά, ήταν ικανά να χαλάσουν την νέα ζύμωση και
το προϊόν. Γαλακτικά όξινα βακτηρίδια δίνανε έναν ελαφρύ ξινό χαρακτήρα στο
ποτό. Ο λυκίσκος ήταν άγνωστος μέχρι τότε, κι έτσι δεν τον χρησιμοποιούσαν. Για
πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1097 μ.Χ. και από τότε είναι ένα από τα βασικά
συστατικά της μπίρας, δίνοντάς της την χαρακτηριστική αυτή γεύση και οσμή.
Οι Βαβυλώνιοι
χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή της μπίρας βύνη κριθαριού, πλούσια σε ζάχαρη,
και ακατέργαστο σίτο, ο οποίος έδινε μία ξινή και φρουτώδη γεύση. Παρήγαγαν
ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη μπίρα, ανάλογη με την ζήτηση. Πολτοποιούσαν τα υλικά
ρίχνοντας τους καυτό νερό, και το αφήνανε να γίνει η πρώτη ζύμωση. Έπειτα, η
πηχτή μπίρα έμπαινε σε μικρότερα δοχεία και αποθηκευόταν σε σκοτεινά και υγρά
κελάρια, όπου γινόταν μια δεύτερη ζύμωση.

Τον 8ο περίπου αιώνα μ.Χ., η
τέχνη της ζυθοποίησης στην Αίγυπτο σταμάτησε μετά από τις επιδρομές των
Μουσουλμάνων, και την επιβολή του Κορανίου που απαγόρευε κάθε είδους
αλκοολούχου ποτού. Αλλά το μυστικό είχε ήδη μεταφερθεί στους κατοίκους της
Βαυαρίας και της Βοημίας, και μετά εξαπλώθηκε στις βόρειες χώρες, αλλά και
μέχρι τις Βρετανικές ακτές.
Η ζυθοποίηση στις Ευρωπαϊκές
χώρες ήταν μια από τις δουλειές των γυναικών, οι οποίες παράλληλα με το ψωμί,
φτιάχνανε και την μπίρα, μιας και τα υλικά ήταν τα ίδια. Συχνά, μια γυναίκα που
έφτιαχνε πολύ καλή μπίρα γινόταν περιζήτητη νύφη, αποκτώντας τον σεβασμό των
αντρών. Οι πρώτες μπιραρίες στην ιστορία ήταν τα σπίτια των γυναικών αυτών,
όπου μαζεύονταν ο κόσμος για να πιει και για να αγοράσει μπίρα.

Εκείνη την εποχή οι
Σκανδιναβοί και οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν κατά την παρασκευή της μπίρας
ή “grut”, και το οποίο περιείχε
μεταξύ άλλων γλυκάνισο,
δεντρολίβανο, μούρα, σπόρους και πολλά άλλα. Κάποια
από
αυτά τα φυτά ήταν όμως δηλητηριώδη, δίνοντας
άσχημη γεύση στην μπίρα, ή δημιουργώντας
παρενέργειες
σε αυτούς που την έπιναν. Έτσι, σε μια εποχή γεμάτη
δεισιδαιμονίες, οι γυναίκες που τις έφτιαχναν θεωρήθηκαν
μάγισσες και πολλές
από αυτές κάηκαν στην πυρά, με το
τελευταίο συμβάν το 1591 μ.Χ. Αυτές οι
γυναίκες έμειναν
στην ιστορία ως “μάγισσες της μπύρας”.

Στην Ελλάδα το πρώτο
εργοστάσιο παρασκευής ζύθου ήταν αυτό του Ιωάννη Γ. Φίξ που κατασκευάστηκε το
1864. Αργότερα ακολούθησαν σε όλη την Ελλάδα και άλλα μικρά ζυθοποιία όπως το
Μάμος, Fischer, Μπερνουδιάκης, Τσοκαρόπουλος και άλλοι. Τον Ιωάννη Φίξ
διαδέχθηκε ο Κάρολος Φίξ, ο οποίος επέκτεινε την επιχείρηση και το 1893
δημιούργησε ένα νέο μεγάλο εργοστάσιο στην λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα. Το 1890
στην Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το εργοστάσιο «Όλυμπος», το οποίο λίγο μετά το
1908 ενώθηκε με το εργοστάσιο «Νάουσα».
Σήμερα, στην Ελλάδα
κυκλοφορούν πολλά είδη και ονόματα μπίρας, κάποιες παρασκευάζονται από
ελληνικές ζυθοποιίες και άλλες που είναι ξένης προέλευσης αλλά παρασκευάζονται
και διατίθενται στην αγορά από μεγάλες ελληνικές εταιρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου